Patiëntenervaringen

Patiëntervaring

Hallo Evelien,

Hoe gaat het met je? 1,5 jaar geleden was ik voor mijn 1e zwangerschap bij je in behandeling. Inmiddels ben ik 29 weken zwanger van de 2e en dezelfde rugklachten als de vorige keer. Ik ben nu ook in behandeling bij een andere bekkenfysiotherapeut omdat deze wel een contract heeft bij mijn zorgverzekering. Ik heb het idee dat de behandeling bij jou meer effect had. Zou ik misschien weer een afspraak bij jou kunnen maken. Bij voorkeur in de middag. Ik hoor graag van je.

Mvg

Diagnose prostaatkanker

Ik kreeg de diagnose prostaatkanker. Verwijdering van de prostaat lag als basis voor de genezing het meest voor de hand. De uroloog informeerde mij voorafgaand aan de ingreep mondeling en via documentatie, wat mij rond de operatie en in de periode daarna te wachten stond. In dit stadium besteedde de uroloog ook aandacht aan de mogelijke te verwachten bijwerkingen na de operatie. Denk hierbij aan het tijdelijk en soms blijvend je plas niet kunnen ophouden. Zo’n incontinentie kan buitengewoon oncomfortabel zijn. De uroloog wees mij er met klem op juist voorafgaand aan de operatie contact te leggen met een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. En niet eerst te wachten tot na de ingreep. Ik kreeg van de uroloog een verwijzing, waarbij ik terecht kwam bij Visser Fysiotherapie. Samen met Angelique begon ik in haar praktijk met oefeningen die de bekkenbodemspieren verstevigen. Ook kreeg ik een oefenschema mee, om thuis mee aan de slag te gaan.

Immers, als direct gevolg van de prostaatverwijdering verandert de rechte hoek tussen blaas en plasbuis naar een meer vloeiende. En je mist ook de werking van de prostaat, waar de plasbuis doorheen liep. De ligging van de bekkenbodemspieren verandert niet als gevolg van de operatie. Mannen gebruiken deze spiergroep niet om hun plas op te houden. Na een prostaatverwijdering ben je, ‘om de boel droog te houden’ echter wel op deze spieren aangewezen.

Via een programma werd de conditie van de bekkenbodemspieren verbeterd. Door de herhaling en het opvoeren van de intensiteit van de oefeningen, merkte ik dat ongewild urineverlies bij bepaalde handelingen, zoals tillen en passen maken, beter beheersbaar werd. Angelique leerde me niet alleen de bekkenbodemspieren in een betere conditie te brengen, maar ook om deze te ontspannen. Het   – steeds intensiever – oefenen vergt een behoorlijk tijdsbeslag. De bestede tijd betaalt zich dubbel en dwars terug. Je zelfvertrouwen stijgt en je kwaliteit van leven neemt weer toe.

Wat mij is bijgebleven, is dat je door oefenen zelf een verbetering in je situatie kunt aanbrengen. De fysiotherapeute is hierbij niet alleen je ‘leidsman(m/v)’, maar ook vertrouwenspersoon, die precies begrijpt, in welk stadium van verbetering of terugslag je je bevindt.

Resumerend, breng je bekkenbodemspieren zowel voor als na de prostaatoperatie door middel van trainen in conditie. En laat je hierbij leiden door Visser Fysiotherapie. Warm aanbevolen dus.

Diastase

Zo’n 4 maanden na de bevalling probeerde ik het sporten heel voorzichtig weer op te pakken. Als finisher van een hele triatlon was ik gewend om te sporten, maar dit voelde anders. Ik wist ook niet hoe je je moest voelen na een bevalling.
Uiteindelijk bleek het om een diastase te gaan. Bij elke professional en ook verloskundige heb ik het meermaals aangegeven. Uiteindelijk werd er gezegd dat ik er niet veel aan kon doen en dat een buikwandcorrectie na de laatste zwangerschap de oplossing zou zijn.
De tweede zwangerschap was fysiek veel zwaarder. Het was een pak van mijn hart dat Angelique mij vertelde dat met gericht trainen zowel de diastase als de bekkenbodem/incontinentieproblemen konden worden verholpen.

VISSER FYSIOTHERAPIE | Lepelaar 3a, 1628 CZ Hoorn | 0229 - 212993 | info@visser-fysiotherapie.nl | KvK 54274958 © 2022
Privacy-en cookieverklaring