Anale klachten: een heel groot taboe!

Aambeien, anale scheurtjes, pijn bij de anus, obstipatie of je ontlasting niet kunnen ophouden zijn klachten waarmee je niet zo makkelijk naar de dokter gaat. De bekkenfysiotherapeut is opgeleid om deze klachten te behandelen. In onderstaand stukje vertellen we er meer over.

Aambeien, fissuren, incontinentie voor ontlasting en obstipatie. Blijf er niet mee rondlopen.

P, man van 25 jaar: ”Ik had al lange tijd anale klachten vanwege een scheurtje rond mijn anus. Na meerdere doktersbezoeken kwam ik bij de bekkenfysiotherapeut terecht. Eerst leek mij dit een vreemde route aangezien ik niet het idee had mijn spieren verkeerd te gebruiken.  Zij kon mij echter heel goed uitleg geven over de functie van de spieren en inzichtelijk maken dat mijn spierspanning inderdaad verhoogd was. Met relatief simpele oefeningen kon ik zelf aan de slag en verminderden mijn klachten.“

Bij ons in de praktijk zien we patiënten van gemiddeld tussen 15 en 85 jaar die vaak al lange tijd met deze genante klachten rondlopen. De bekkenfysiotherapeut is de specialist om deze klachten te behandelen omdat de problemen ontstaan doordat de bekkenbodemspieren niet goed werken. Bij een grote groep blijkt dat deze spieren verkrampt zijn. Dat is niet handig omdat je juist tijdens het ontlasten moet ontspannen. Veel vergeten dat deze spieren alleen gespannen zijn tijdens het bewegen maar de rest van de tijd horen ze ontspannen te zijn. Het kan ook door stress en spanning komen want dan gaan we ongemerkt de spieren verkrampen.

Voorbeelden van ‘verkeerd’ gebruik van de bekkenbodemspieren zijn:

  • Uitstellen/ophouden van ontlasting/plassen
  • Snel plassen of ontlasten waardoor je verkeerde persdruk geeft
  • Veranderde kracht en/of pijnklachten na bevalling met of zonder hechtingen of na operaties.

Soms ontstaat het ook omdat je naar de wc moet voor je ontlasting maar dat niet wilt omdat de wc te vies is of omdat je bang bent dat anderen je horen of ruiken. Langdurig ophouden geeft ook verkramping van de spieren. Vaak is het een combinatie van deze oorzaken; Zo kan stress zorgen voor verhoogde spierspanning rond de anus, waardoor het ontlasten lastiger wordt en er mogelijk scheurtjes en daarmee pijn ontstaat. Zo kun je in een vicieuze cirkel komen

Na een bevalling kunnen de bekkenbodemspieren door rek of schade (door een knip of scheur) ook ontregeld zijn en niet meer weten wat ze moeten doen. Een deel van de spieren heeft dan de neiging om bijna niets meer te doen, terwijl de spieren om de anus heel veel gaan doen. Hierdoor kunnen veel problemen ontstaan. Je moet dan denken aan het niet meer kunnen ophouden van je ontlasting (ze weten niet meer wanneer ze moeten aanspannen of ontspannen) , obstipatie, aambeien, scheurtjes etc.)

Anale klachten komen bij kinderen, vrouwen en mannen voor.

Een bekkenfysiotherapeut leert je hoe je de spieren weer ontspant, wanneer je ze juist wel moet gebruiken, hoe je het beste op het toilet zit, neemt je voeding- en drinkgewoonten door en geeft adviezen om de klachten te laten herstellen en te voorkomen.

Afspraak maken
Heeft u een vraag, wilt u zich aamelden of contact met ons opnemen?

Via onderstaande knoppen kunt u ons op de juiste manier bereiken