aandoeningen

Borstontsteking

Veel moeders die borstvoeding geven krijgen er wel eens mee te maken; een borstontsteking. Dit is erg pijnlijk en vervelend.

Een borstontsteking begint vaak met een verstopt melkkanaaltje, hierdoor raken de melkklieren achter de verstopping overvol en ontstaat er druk in de borst. Het omringende weefsel raakt geïrriteerd en er ontstaat pijn, zwelling, roodheid en/of warmte. Als deze symptomen samengaan met verhoging of koorts spreekt men van een borstontsteking.
De reguliere behandeling bij borstontsteking is o.a. het voorschrijven van antibiotica. De Canadese kinderarts Jack Newman heeft onderzoek gedaan naar een alternatieve behandeling met ultrageluid door de fysiotherapeut.
De behandeling met ultrageluid bestaat uit twee sessies, twee dagen na elkaar. De behandeling is weinig belastend voor de moeder en pijnloos. Elke behandelplek wordt 5 minuten behandeld. Na de behandeling moet je je baby voeden en/of melk afkolven. Vaak is er direct na de behandeling al een positief effect merkbaar. Soms is een derde of vierde behandeling gewenst.
De behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed indien je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig.
Verder is het belangrijk om de oorzaak van de borstontsteking te achterhalen. Soms is het gewenst om een lactatiekundige hiervoor in te schakelen.

Littekens in het buikgebied, better in- better out

Littekens vormen een belemmering in het buik- en bekkengebied en kunnen op korte en lange termijn voor veel problemen zorgen.

Onderga je een buikoperatie of heb je een buikoperatie gehad? Maak dan een afspraak met de bekkenfysiotherapeut voor goede begeleiding en herstel! De rol van de fysiotherapeut is al jaren bekend voor – en na knie- en heupoperaties. Van te voren wordt de fysieke fitheid geoptimaliseerd en men wordt goed voorbereid op de periode na de operatie. Na de ingreep volgt er een revalidatieperiode om het herstel te bespoedigen.

Onlangs is een richtlijn opgesteld waarin wordt aangegeven dat voor en na een operatie bekkenfysiotherapeutische behandeling essentieel is voor het herstel van het litteken en het voorkomen van klachten en complicaties.

In praktijk zien wij dagelijks mensen die een keizersnede, buikwandcorrectie, darmoperatie, galblaas-, liesbreuk- of herniaoperatie hebben ondergaan. Klachten wijzen niet altijd direct naar het litteken. (Men vergeet ook vaak dat een knip of scheuring tijdens een bevalling ook littekenweefsel veroorzaakt!) Deze littekens kunnen pijn in het geopereerde gebied veroorzaken maar het kan ook incontinentie voor urine of ontlasting, heel erg vaak naar het toilet moeten, steeds maar terugkerende blaasontsteking, pijn tijdens of na vrijen, plassen en ontlasten zijn.

Naast deze lichamelijke klachten kunnen littekens ook effect hebben op de mentale gesteldheid.

Een heel belangrijk onderdeel van de begeleiding voor en na een operatie is het leren opvangen van de buikdruk. Deze druk ontstaat door bv hoesten, tillen, opstaan, duwen. Wanneer dit niet goed wordt opgevangen ontstaat er teveel spanning en rek op het litteken waardoor er klachten ontstaan en het herstel vertraagd.

Als reactie op een operatie zijn veel mensen om de spieren als een bescherming hard aan te spannen. Dit is juist het tegenover gestelde wat je moet doen om het weefsel te laten herstellen.

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut leert je hoe je de spieren van de romp en bekkenbodem moeten worden en begeleidt het revalidatieproces. Wanneer dit pas na 6 weken (of later) wordt opgestart hebben veel mensen het zichzelf verkeerd aangeleerd. Uit onderzoek weten we dat wanneer dit zo snel mogelijk na een operatie wordt begonnen de kans op complicaties en klachten kan voorkomen.

De bekkenfysiotherapeut is de specialist op dit gebied en zijn opgeleid om na (inwendig, indien dit nodig is) onderzoek naar de functies van buik-, rug-, bekken- en bekkenbodemspieren te doen om daaraan gekoppeld een behandeling op maat te kunnen geven.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Anale klachten: een heel groot taboe!

Aambeien, anale scheurtjes, pijn bij de anus, obstipatie of je ontlasting niet kunnen ophouden zijn klachten waarmee je niet zo makkelijk naar de dokter gaat. De bekkenfysiotherapeut is opgeleid om deze klachten te behandelen. In onderstaand stukje vertellen we er meer over.

P, man van 25 jaar: ”Ik had al lange tijd anale klachten vanwege een scheurtje rond mijn anus. Na meerdere doktersbezoeken kwam ik bij de bekkenfysiotherapeut terecht. Eerst leek mij dit een vreemde route aangezien ik niet het idee had mijn spieren verkeerd te gebruiken.  Zij kon mij echter heel goed uitleg geven over de functie van de spieren en inzichtelijk maken dat mijn spierspanning inderdaad verhoogd was. Met relatief simpele oefeningen kon ik zelf aan de slag en verminderden mijn klachten.“

Bij ons in de praktijk zien we patiënten van gemiddeld tussen 15 en 85 jaar die vaak al lange tijd met deze genante klachten rondlopen. De bekkenfysiotherapeut is de specialist om deze klachten te behandelen omdat de problemen ontstaan doordat de bekkenbodemspieren niet goed werken. Bij een grote groep blijkt dat deze spieren verkrampt zijn. Dat is niet handig omdat je juist tijdens het ontlasten moet ontspannen. Veel vergeten dat deze spieren alleen gespannen zijn tijdens het bewegen maar de rest van de tijd horen ze ontspannen te zijn. Het kan ook door stress en spanning komen want dan gaan we ongemerkt de spieren verkrampen.

Voorbeelden van ‘verkeerd’ gebruik van de bekkenbodemspieren zijn:

  • Uitstellen/ophouden van ontlasting/plassen
  • Snel plassen of ontlasten waardoor je verkeerde persdruk geeft
  • Veranderde kracht en/of pijnklachten na bevalling met of zonder hechtingen of na operaties.

Soms ontstaat het ook omdat je naar de wc moet voor je ontlasting maar dat niet wilt omdat de wc te vies is of omdat je bang bent dat anderen je horen of ruiken. Langdurig ophouden geeft ook verkramping van de spieren. Vaak is het een combinatie van deze oorzaken; Zo kan stress zorgen voor verhoogde spierspanning rond de anus, waardoor het ontlasten lastiger wordt en er mogelijk scheurtjes en daarmee pijn ontstaat. Zo kun je in een vicieuze cirkel komen

Na een bevalling kunnen de bekkenbodemspieren door rek of schade (door een knip of scheur) ook ontregeld zijn en niet meer weten wat ze moeten doen. Een deel van de spieren heeft dan de neiging om bijna niets meer te doen, terwijl de spieren om de anus heel veel gaan doen. Hierdoor kunnen veel problemen ontstaan. Je moet dan denken aan het niet meer kunnen ophouden van je ontlasting (ze weten niet meer wanneer ze moeten aanspannen of ontspannen) , obstipatie, aambeien, scheurtjes etc.)

Anale klachten komen bij kinderen, vrouwen en mannen voor.

Een bekkenfysiotherapeut leert je hoe je de spieren weer ontspant, wanneer je ze juist wel moet gebruiken, hoe je het beste op het toilet zit, neemt je voeding- en drinkgewoonten door en geeft adviezen om de klachten te laten herstellen en te voorkomen.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Diastase

Diastase is de term voor het wijken van de rechte buikspieren. Zowel mannen als vrouwen kunnen een diastase krijgen.

Diastase kan ontstaan tijdens en na de zwangerschap, door heel veel hoesten, extreem tillen etc, handelingen die een enorme kracht geven op de buikspieren. Doordat de buikspieren wijken kunnen ze niet meer goed functioneren en er klachten ontstaan. Je kan dan denken aan buik-, rug- of bekkenproblemen. Maar ook incontinentie voor urine, verzakkingen van organen, pijnklachten in het bekkenbodemgebied kunnen heel goed worden veroorzaakt worden doordat de buikspieren niet meer goed samenwerken met de bekkenbodemspieren.

Een diastase kun je laten controleren door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut, de specialist in het beoordelen en behandelen hiervan. In onze praktijk maken we gebruik van onze echo om objectief de buikspieren te kunnen onderzoeken. In combinatie met medical taping, oefeningen onder echo-begeleiding en de juiste technieken om de buikspieren te trainen kun je klachten verhelpen en voorkomen!

Denk je er aan om na een bevalling, buikoperatie of met een diastase (weer) te gaan sporten? Laat het eerst goed checken om klachten op lange termijn te voorkomen!

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

   

Stuitpijn en de bekkenfysiotherapeutische behandeling

Het stuitje of os coccygis (ook wel staartbotje of staartbeentje genoemd) bevindt zich helemaal onderaan de rug . Dit botje zit middels een gewrichtje vast aan het heiligbeen.(sacrum) Het beentje kan heen en weer bewegen, net als een staart. De spier die verantwoordelijk is voor beweging in het stuitgewricht, is de bekkenbodemspier.

Oorzaken

Pijn aan de stuit komt veel voor, 8-18% van de algemene bevolking heeft stuitpijn. De oorzaak is veelal een val in het verleden, meerdere kleine trauma’s of een slechte zithouding. Door pijn in de stuit gaan de bekkenbodemspieren vaak verkrampen, waardoor de stuit in eerste instantie beschermd wordt. Als de bekkenbodem langdurig blijft spannen en onvoldoende ontspant, wordt de pijn juist alleen maar erger. Daarnaast kan het zijn dat er aanverwante problemen zijn ontstaan, zoals moeizaam kunnen ontlasten of lage rugpijn. Omgekeerd kan het ook zijn dat bekkenbodemklachten en/of langdurige rugklachten leiden tot stuitpijn. Stuitpijn heeft vaak een grote impact op het dagelijks leven, omdat activiteiten zoals (lang) zitten of fietsen beperkt zijn door de pijn.

Verschijnselen

Een pijnlijk stuitje kan variëren van een onbehaaglijk gevoel tot een vlammende, onverdraaglijke pijn. Meestal begint de pijn als zeurend, branderig, maar wordt het langzaam alleen maar erger. Veelal is de pijn aanwezig tijdens zitten of treedt op na een langere tijd zitten. Ook kunnen fietsen en opstaan na een tijdje te hebben gezeten pijnlijk zijn. Lage rugpijn en bekkenbodemproblemen, zoals obstipatie, zijn aanverwante klachten.

Symptomen die bij deze klacht horen, kunnen zijn:
–          Pijn in het midden bij de billen, vlak boven de anus
–          Moeite met op het stuitje zitten
–          Minder pijn bij naar voren of zijwaarts leunen
–          Pijn bij het opstaan uit een stoel
–          Pijn of spanning bij het vrijen
–          Niet of nauwelijks kunnen fietsen vanwege de pijn

De stuitpijn bestaat soms al vele jaren en dat zorgt ervoor dat de klachten zich in de loop van de tijd kunnen uitbreiden. De volgende symptomen kunnen dan ook optreden:
–          Pijn rond de zitbeenderen
–          Rugklachten
–          Uitstralende pijn in bil/billen, been/benen
–          Moeizame stoelgang, pijn tijdens vrijen en plasprobemen.

Oorzaken van stuitpijn kunnen zijn:
–          Val op het stuitje
–          Breuk of dislocatie van het stuitje
–          Ontsteking
–          Zwangerschap
–          Bevalling
–          Soms is er geen duidelijke oorzaak

Als men zich herkent in bovenstaande oorzaken en symptomen wordt er bij het onderzoek bijna altijd een scheefstand van het stuitje gevonden. De scheefstand is hetgeen wat voornamelijk zoveel klachten veroorzaakt. Het stuitje is namelijk een belangrijk aanhechtingspunt van de bekkenbodemspier en er hecht veel peesweefsel aan vast wat zorgt voor krachttransport en stevigheid rond het bekken. De langdurige spanning op spier- en peesweefsel zorgt ervoor dat het weefsel erg geprikkeld raakt omdat die spanning er normaal niet continu op hoort te staan.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

VISSER FYSIOTHERAPIE | Lepelaar 3a, 1628 CZ Hoorn | 0229 - 212993 | info@visser-fysiotherapie.nl | KvK 54274958 © 2022
Privacy-en cookieverklaring